Olland

Plan Dotterbloem

Dommelpark

Dotterbloem

Herinrichting Dommel Sint-Oedenrode

Waterschap De Dommel heeft samen met gemeente Sint-Oedenrode en  provincie Noord-Brabant aan de herinrichting van de Dommel in Sint-Oedenrode gewerkt. In dit project, Plan Dotterbloem, is een balans gecreëerd tussen diverse natuurfuncties en de belangen van omwonenden en recreanten. In juni 2008 is het totale project opgeleverd.
Door meander ’t Laar, net buiten de kern van Sint-Oedenrode, stroomt weer Dommelwater, als vanouds. De meander is opnieuw aangesloten op de Dommel, hierdoor stroomt  het meeste water door de mooie kronkelige ‘arm’ en maakt het een omweg van een kilometer. In de Corridor zijn drie nieuwe bruggen gebouwd en dankzij de nieuwe vispassage bij de Hambrug kunnen vissen zoals de beekprik en het bermpje weer tegen de stroom inzwemmen en paaien in de beek. In het centrum van het dorp is langs de Dommel een ecologische verbindingszone (EVZ) aangelegd. 

Recreatie

Er is rekening gehouden met verschillende recreatiemogelijkheden. Er zijn kano in- en uitstapplaatsen en voor degene die het durft zelfs een kanoglijgoot. De kanoërs mogen niet op de meander varen, deze heeft een natuurfunctie. Zeer uniek is de vispassage die  passeerbaar is voor kanovaarders.. Vissers kunnen hun sport beoefenen vanaf de vissteigers, waaronder een rolstoeltoegankelijke steiger. Voor de wandelaars zijn er verschillende bruggen aangelegd.

Historische toevalsvondst

Tijdens graafwerkzaamheden in de oude meander is een unieke vondst gedaan. Oude palen waarvan verondersteld wordt dat het die de resten zijn van een 14e eeuwse Rooise sluis. Eén van de oudste waterwerkstelsels die in Nederland ooit is opgegraven. In totaal zijn zo’n 450 goed geconserveerde palen, beschot en constructieonderdelen aangetroffen. Deze zijn allemaal genummerd en opgeslagen op het terrein van de rioolwaterzuivering in Sint-Oedenrode. Wat er met de restanten gaat gebeuren moet nog worden bepaald aan de hand van nader onderzoek.

Uitvoering

De uitvoering heeft grotendeels plaatsgevonden in de maanden juli tot en met december 2007. De maand januari 2008 is gebruikt voor de laatste onderdelen en de afwerking van het projectgebied. In juni 2008 as ook het gemeentelijk aandeel gereed.

Bron: Waterschap De Dommel.