In de media

Bloemrijke bermen bezuiniging of ingezaaid?

7 juli 2014 (De MooiRooiKrant week 28 2014)

De oplettende wandelaar en fietser heeft het zeker gezien. In de bermen van de Rooise wegen bloeien steeds meer bloemen. De bermen hebben er in jaren niet zo weelderig bij gestaan als dat nu het geval is. Volgens het Roois Landschap en IVN- Rooi een positief gevolg van minder maaien door de bezuinigingen bij de gemeente. “In het verleden werden de bermen twee keer per jaar gemaaid dan wel geklepeld”, zegt Theo Gottenbos van het Roois Landschap. “Door de bezuinigingen wordt er nu maar een keer per jaar meer gemaaid. Wij hebben altijd gezegd dat, door de bermen alleen in het najaar te maaien en het maaisel af te voeren andere planten kansen krijgen. Dat zie je nu al langs de randwegen gebeuren, daar toont zich nu al een scala van gele bloemen zoals Rolklaver, Boterbloem, Vlasbekje en diverse kruidsoorten als Biggekruid, Sint Janskruid en Jacobs Kruiskruid als wel witte Margrieten en Duizendschoon en roze bloemen zoals Rode klaver en Knoopkruid. Een woordvoerder van de gemeente wilde de gedachten dat de vele bloemen een gevolg zijn van minder maaien wat nuanceren. “Deels klopt het dat als je minder maait dat bloemen dan meer kansen krijgen. Maar we moeten niet uit het oog verliezen dat we als gemeente de afgelopen jaren de bermen niet alleen met graszaad in hebben gezaaid, maar dat we bewust voor mengsels met bloemen hebben gekozen. Dat werpt nu vruchten af. Sterker als we nog minder zouden gaan maaien, kan het zo maar gebeuren dat de bloemen in het gras weer het onderspit delven”. Omdat de bezuinigingen bij de gemeente nog niet ten einde lijken, zullen we met zijn allen de komende jaren wel te zien krijgen hoe het verder gaat met de bloemen in de Rooise bermen.

Natuurwerkgroep blaast Levende Brug officieel leven in

Opening Levende Brug

19 mei 2014 (De MooiRooiKrant week 21 2014)

Eind 2013 waren de eerste contouren van de Levende Brug aan de Liempdseweg te zien. Vorige maand vond Fried van den Brand het nog te vroeg om het groene kunstwerk te onthullen. Zijn mening is nu anders, want afgelopen maandag was het tijd voor de officiële onthulling van de brug die symbool staat voor de samenwerking tussen Stichting Roois Landschap en de Rooise boomkwekers. Van den Brand en zijn ijverige natuurwerkgroep hebben ervoor gezorgd dat het kunstwerk van kunstenares Roos Terra en landschapsarchitect Jaap Dirk Rump in volle glorie heeft kunnen groeien. Zij mochten dan ook de plaquette onthullen die meer uitleg geeft over de Levende Brug. Burgemeester Maas, enkele boomkwekers, afgevaardigden van Stichting Roois Landschap en andere betrokken waren daarbij aanwezig. Mari Thijssen, voorzitter van Stichting Roois Landschap sprak tot hen. “Deze boom staat met één been in de natuur en met één been in het gebied van de boomkwekers.” Daarmee onderstreepte hij de samenwerking die de Stichting en de Rooise boomkwekers vorig jaar juli zijn aangegaan. Een convenant dat wat Van den Brand betreft ‘eeuwig blijft bestaan’. Boomkweker Eric van den Hurk deelde een eigen visie. “Het convenant is belangrijk, maar het is nog belangrijker dat beide partijen elkaar hebben leren kennen en vertrouwen. Dat ze respect hebben voor elkaars gedachten en denkwijzen.” Wim de Vrij had namens Stichting Roois Landschap nog een verrassing voor Van den Brand. Na het onthullen, werd hem een cheque overhandigd die hij mag besteden aan zijn goede doel. De Rooienaar betaalt al jaren de studie van twee Keniaanse meiden. Dit voor zijn bewezen diensten in de Rooise natuur.

Levende brug als symbool voor Roois Convenant

Ondertekening Convenant Boomteelt

15 juli 2013 (De MooiRooiKrant week 29 2013)

Nabij de Ritakapel in Boskant, op het terrein van boomkwekerij van den Hurk, zal een zogenaamde ‘levende brug’ worden gerealiseerd. Die brug komt er met een reden. Het zal symbool staan voor het Roois convenant. Een samenwerking tussen Stichting Roois Landschap en Rooise boomkwekers. Donderdagmiddag werd in het gemeentehuis het convenant getekend door afgevaardigden van de Stichting, ZLTO, wethouder van Rossum van de gemeente Sint-Oedenrode en boomkweker Erik van den Hurk. Hij vertegenwoordigde de boomkwekers uit Sint-Oedenrode, waarvan er nog meer aanwezig waren. In het Roois Convenant staan afspraken over hoe de partijen samen kunnen werken aan een waardevol landschap: een landschap waarin zowel plaats is voor boomteelt, als voor natuur, cultuurhistorie en recreatie. Duurzaamheid is daarin een belangrijk onderwerp. Bovendien zijn er duidelijk afspraken gemaakt over waar wel of waar geen (laan)boomteelt plaats mag vinden. Aanleiding tot dit convenant was onder andere een wijziging in het bestemmingsplan buitengebied, waarin voorstellen stonden die boomteelt in het beekdal niet meer mogelijk maakten. Ook waren er beperkende maatregelen opgenomen voor boomteelt in gebieden waar (struweel)vogels en dassen voorkomen. De continuïteit van de kwekerijen was in het geding. Nu zijn daar naar ieders tevredenheid afspraken over gemaakt. Het is de bedoeling dat het convenant uitgedragen wordt naar andere gemeenten. Op den duur zal er daarom een symposium worden gehouden om te laten zien hoe Sint-Oedenrode met bepaalde problematiek om is gegaan. De levende brug wordt gevlochten van wilgentenen en vlechthegstruiken, gecombineerd met sierstruiken en hulst. Kunstenares Roos Terra heeft het ontworpen en zal het kunstwerk samen met de werkgroep Roois Landschap realiseren. In oktober wordt de boom aangeplant. De verwachting is dat het vier jaar later volgroeid en dus af is.

Roois team wint 3e prijs op NK Maasheggenvlechten

Vlechtheggenteam Rooi
Het trotse team bij hun prachtig gevlochten heg. (Foto Henri van Weert)
V.l.n.r.  Dik Hulzebos, Wim de Vrij, Jan Vermeltfoort, Tony Hulzebos en Peer van Bakel.

Sint-Oedenrode, 11 maart 2013

Het Vlechtheggenteam Rooi, bestaande uit Rooise deelnemers aan de cursus Vlechtheggen in Het Groene Woud is er zondag in geslaagd om de derde prijs te veroveren bij het 8e Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten.
 
Aan de wedstrijd deden ca. 140 heggenvlechters uit Nederland in 39 teams mee. Het Rooise team wat door het Roois Landschap en IVN Rooi werd samengesteld nam voor de eerste keer deel.
Zonder ervaring waren de Rooise vlechters echter niet, zij oefenden de laatste maanden om het vlechten in de Maasheggenstijl onder de knie te krijgen in de Brabantse Maasheggengebied nabij Oeffelt.

In Het Groene Woud, maar zeker in Sint-Oedenrode, is al een aantal jaren aandacht voor de vlechtheg. Steeds meer instanties en particulieren hebben de aloude vlechtheg ontdekt als een waardevol en vooral duurzaam landschapselement met zeer belangrijke ecologische waarde.
Ook in de nabije toekomst zal door Het Roois Landschap de aandacht gericht worden op de terugkeer van de vlechtheg, als basis voor biodiversiteit én cultuurhistorie.

Op de website van Stichting Het Roois Landschap is naast een fotoverslag van de deelname aan de wedstrijd ook meer informatie over het oude ambacht van heggenvlechten te vinden.

Foto´s en Youtube filmpjes van de wedstrijd vind u hier.

Archief

Roois Landschap en boomkwekers bespreken boomteelt in de praktijk,
Eindhovens Dagblad, 21-08-2012.