Dommeldal

 

 

Griendcultuur

In Sint-Oedenrode is nog een klein stukje griendcultuur dat dreigt te verdwijnen. Eén inwoner, Fried van den Brand, kent nog het vak van het verbouwen van griendhout (of wilgentenen). In zijn familie zaten hoepelmakers die de wilgentenen gebruikten om hoepels te maken. Deze werden gebruikt om de duigen van de vaatjes bij elkaar te houden; in onze regio, de Meierij, speciaal voor botervaatjes, waarin de roomboter werd opgeslagen.

Link: Website Fried van den Brand

Aanleg en onderhoud van een griendveld

Bij de Sint-Oedenrodense afslag van de A50, nabij de Rooise Zoom heeft Fried van den Brand samen met de natuurwerkgroep van Het Roois Landschap een project in uitvoering waarbij in de lus van de A50-afslag een oud landschap herleeft.

Griendveld nabij de Rooise Zoom

Nieuw project:
Cursus Griendcultuur

Stichting Het Roois Landschap wil aan de vrijwilligers van haar natuurwerkgroep een opleiding geven om dit oude vak te behouden voor de streek.
De ontwikkeling van de cursus Griendcultuur zal o.l.v. een projectleider van Het Roois Landschap plaatsvinden. Externe bronnen en specialisten zullen worden geraadpleegd.
Het opleidingsprogramma zal voorlopig voorzien in de volgende onderdelen:

Planning: start voorjaar 2013

Het cursusgedeelte van het opleidingsprogramma zal, waar mogelijk, opengesteld worden voor vrijwilligers en geïnteresseerden van buiten onze organisatie.