Diependaal-in-de-lente-14-05-2015.jpg
Dommel_bij_Nijnsel_4_mei_2015.jpg
H_van_Weert_Dommel_bij_Watermolenstraat_2015.JPG
Henri_van_Weert_zonsopkomst_5.JPG
Hulst_zaterdagmorgen_4_september_2010_078_bewerkt-1.jpg
Nijnsel_zondagmorgen_28_september_2013_146_bewerkt-2.jpg
Olland-dommeldal-zondag-18-april-2010-293.jpg
Panorama_Dommel_Olland_1_2.JPG
Panorama_Dommel_Olland_2.JPG
Panorama_Schijndelse_Heide_16_mei_2014_bewerkt-1.jpg
Panorama_boerderij_Everse_18_oktober_2014_bewerkt-2.jpg
Panorama_boerderij_Everse_26_03_2014_uit_RAW_bewerkt-1.jpg
Vrijdagmorgen_16_mei_2014_008_bewerkt-1.jpg

Het Roois Landschap hield 27 mei wederom een fietstocht door het Roois Landschap in samenwerking met twee boomkwekers.

Fietstocht Theo Gottenbos

In het Dommelpark werd gestart met een leuk aantal belangstellenden voor een tocht van ongeveer 14 km. Op naar het eerste stoppunt. Onderweg werd aandacht besteed aan een van de mooiste paardenkastanjes van onze regio, op het parkeerterrein van de Rooise Boerderij aan de Grote Doelenlaan. Verder bij de Wilgenhof aan de A50, alwaar Fried van den Brand , eveneens aanwezig en realisator hiervan, zelf uitleg gaf over de doelstelling van deze wilgenaanplant. Al fietsend door het landschap kon men genieten, rijdend over het Bolkpad, van de ecologische akkers van Staatsbosbeheer en van de bolle akkers rondom de Dommel aan het Bakkerpad en Hoogakkerpad.

Bij Wolfswinkel werd even stilgestaan met een uitkijk over de akker- en weilanden langs de Dommel alwaar Roois Landschap tezamen met vele vrijwilligers dit jaar een groot aantal knotwilgen heeft geknot. Deze activiteit wordt jaarlijks herhaald op telkens weer een andere locatie en uiteraard werd aan de aanwezigen gevraagd hieraan deel te nemen.

Via de Airborneweg en het Schoor de eerste stop bij boomkweker Jeroen Erve. Op deze locatie kweekt hij potplantencultuur en gaat daar tevens zijn toekomstige woning bouwen. Verderop aan de Hoogstraat nr. 57 heeft hij zijn Ilex- kwekerij (hulst) waar men werd ontvangen voor het bekijken van zijn kwekerij. Een van de onderwerpen die hier ter sprake kwam was natuurlijk het buxusprobleem. Heeft hij hiervoor een alternatief en welke?

Van daaruit was er nog 12 km te gaan. Via Vernhout naar de Goeiendonk met een stop voor de mooiste inheemse boomsoort die wij in Rooi kennen, n.l. de fladderiep. Henri van Weert, schrijver van een aantal inzendingen over monumentale bomen in DeMooiRooiKrant, gaf uitleg over het hoe en waarom van deze prachtige boom. Daarna werd verder gefietst via de Donderdonksedijk en Hazelaarstraat, terug naar Boskant. Hier werd een scala aan bomensoorten getoond, welke de kwekerij van Gebr. van de Berk toebehoren. Via Kremselen naar de Bobbenagelseweg naar Erica 3 alwaar zich het kassencomplex van Coen Dekkers bevindt. Daar vond de laatste stop plaats en tevens de lunch welke door Roois Landschap werd aangeboden. Coen gaf daarna uitgebreid informatie over zijn kweek van een twaalftal Euonyssoorten in zijn kassen. Opmerkelijk feit dat de moederplanten hiervan zich op zijn bedrijf in Kenia bevinden alwaar de stekken worden verzameld om per vliegtuig naar de eindbestemming in Rooi te worden gebracht. Hier worden de stekken verder opgeplant en vindt de verdere opkweek plaats.

Van hieruit werd onder het genot van een (bijna) onweersbui teruggepeddeld naar het Dommelpark en wederom was een prachtige fietstocht volbracht. Een aanrader voor eenieder die deze tocht zelf ook eens wil fietsen.

Bron: DeMooiRooiKrant
Foto: Theo Gottenbos